We all need books and fairy dust once in a while.


Filmanalyse

Filmanalyse

 

 

  1. Bronvermelding

Phillips, J., Phillips, M., Goldfarb, P. M. (Prod.), & Scorsese, M. (Reg.). (8 februari 1976). Taxi Driver . Los Angeles: Colombia Pictures.

 

  1. Plot van de film

Taxi Driver gaat over een slapeloze oud-marinier die zijn dagen vult met in zijn dagboek schrijven en naar pornobioscopen gaan. Zijn avonden vult hij dan weer met rondrijden in zijn taxi. Wanneer hij langs een campagnebureau rijdt, ziet hij Betsy voor de eerste keer. Hij leert haar kennen en besluit dat hij de wereld wilt redden. Hij gaat ongelooflijk hard trainen om zo opnieuw sterk genoeg te worden om de wereld te redden.

 

  1. Typisch voor de regisseur of niet?

Taxi Driver is een redelijk typische film voor de regisseur.

  • Zijn films spelen zich vaak ar in New York, zo ook deze film. Hij maakt ook vaak gebruik van realistische en heel uitgesproken geweld en ook dat zien we terugkomen in Taxi Driver. Net zoals in veel andere films, bevat ook Taxi Driver veel vertellende tekst op de achtergrond en ook wordt er regelmatig gevloekt in de film.
  • Hij maakte verschillende films met Robert De Niro.
  • Verschillende van zijn films zijn donker gefilmd, zo ook deze film.

 

  1. Beeldcompositie

Beeld van een schrijvende Travis: Travis schrijft regelmatig in zijn

 

Protagonist, antagonist, dramatisch doel en conflict

Protagonist: Travis Bickle is een taxichauffeur en voormalig marinier. Hij heeft een slaapprobleem en werkt dan maar als nachttaxichauffeur in New York. Hij wilt graag de wereld redden.

  • : Iris Steensma is een 12-jarig meisje uit Pittsberg. Ze loopt weg van huis en ontmoet Sport, een pooier en komt al snel terecht in een wereld van prostitutie waar ze bekend staat als ‘Easy’. Wanneer ze op een avond weg probeert te lopen, belandt ze in Travis’ taxi.

Dramatisch doel: Travis wilt de wereld redden, dit wil hij doen

  • Travis heeft een conflict met Sport, die uiteraard niet wil dat Travis Iris redt uit zijn greep als pooier. Het conflict komt tot een climax op het einde wanneer Travis Iris ook daadwerkelijk probeert mee te nemen en het tot een schietpartij komt.
  1. Camerabewegingen

6.     Production design

Jasje van Travis: Het pilotenjasje van Travis representeert zijn voormalig carrière in de marine. Toch toont het ergens het hopeloze, zinloze en troosteloze van zijn leven. Naarmate Travis verder traint, past het jasje hem beter en siert het hem. Hij komt ermee weg en het geeft hem een soort status.

Het jasje staat voor de rol die Travis wilt aannemen als held en als belangrijk persoon.

 

Het campagnebureau: Het campagnebureau is een belangrijke locatie voor de film omdat Travis daar Betsy voor het eerst ziet wanneer hij voorbij rijdt en zij daar aan het werk is. Het feit dat het een campagnebureau is, reflecteert de eensgezindheid van de mensen die daar werken. Travis is daar een indringen, net zoals hij soms een indringer lijkt in het echte leven. Toch is dat een plek waar ook hij voor wilt staan. Hij wilt de wereld redden en wilt even belangrijk voor iemand zijn als Paladin (opkomend senator) dat is voor Betsy.

Travis wilt niet langer een indringer zijn.