
We all need books and fairy dust once in a while.
De Voorlezer, Bernhard Schlink
Verwerkingsopdracht A1: Bedenk vier alternatieve titels voor het boek. Duidelijk toelichten (ca. 5 regels per titel).
1. Schuld
Als eerste koos ik voor de titel ‘Schuld’. Ik vind deze titel heel toepasselijk omdat het hoofdpersonage, Michael Berg, zich in dit verhaal verschillende keren afvraagt wie er schuldig is aan wat. Is Hannah schuldig aan de misdaden die ze begaan heeft? Is hij schuldig aan het plotse verdwijnen van Hannah? Is Hannah schuldig aan de oorlogsmisdaden? Is Hannah nog steeds schuldig als we haar volledige verleden en achtergrond kennen? Wie heeft er schuld aan Hannah’s zelfmoord?
Ik vind deze titel vooral toepasselijk omdat ‘schuld’ een terugkerend en wederkerend thema is in het boek.
2. Mrs. Schmidt
Ik koos voor deze titel omdat Hannah een heel belangrijke rol speelt in dit verhaal en dan vooral in het leven van Michael. Toch denk ik dat het belangrijk is om de geheimzinnigheid van het personage en de vele bijzondere kanten van dit personage niet te vergeten. Daarom de ik dat mrs. Schmidt een goede, duidelijke titel is voor dit boek.
De titel refereert ook meteen naar het internationale karakter van de roman en de naam ‘Schmidt’ doet al meteen Duits klinken, waardoor een deel van het verhaal al een klein beetje een hint krijgt.
3. Hannah en ik
Dit verhaal is vooral een liefdesverhaal. En de titel klinkt al meteen heel romantisch.
Het boek vertelt het verhaal van Hannah en het hoofdpersonage, Michael Berg, samen ontwikkelen ze een unieke band, die voor Michael altijd belangrijker zal zijn dan al zijn verdere relaties.
Doordat het boek geschreven is in de ik-vorm, zijn we meteen heel betrokken bij het verhaal en dat reflecteert de titel ook. De titel toont meteen ook het kwetsbare van het hoofdpersonage en vooral wanneer hij geconfronteerd wordt met Hannah.
4. Voor altijd weg
Een thema dat voor mij belangrijk is in dit verhaal is afscheid nemen. Michael moet steeds opnieuw afscheid nemen van Hannah en van alles wat zij met haar meebrengt.
Hij moet op verschillende momenten en op verschillende manieren afscheid nemen van Hannah. Eerst als ze plots verdwijnt, later na het proces en opnieuw wanneer ze sterft. Voor hem voelt het afscheid heel definitief telkens. Alsof hij haar nooit meer kan en zal zien.
Ook neemt het personage afscheid van Sofie, zijn echtgenote en moet hij ook telkens opnieuw afscheid nemen van zijn dochter als ze naar internaat vertrekt. Die vormen van afscheid zijn niet definitief, maar spelen ook een belangrijke rol in zijn leven.
Daarom vind ik ‘Voor altijd weg’ een heel symbolische en veelbetekenende titel. Omdat niets in zijn hoofd voor altijd weg kan zijn.
Schlink, B. (2014). De Voorlezer. Amsterdam: Cossee Uitgeverij.